Η μεσοθεραπεία είναι μια πρωτοποριακή τεχνική ανάπλασης και ανανέωσης των κυττάρων. Συγκεκριμένα αφορά την ιατρική μέθοδο, κατά την οποία εγχύονται ουσίες, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ένζυμα και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης και ομοιοπαθητικές ή φαρμακευτικές ουσίες στο μεσόδερμα δηλαδή στο “μεσαίο στρώμα” του δέρματος.
Πρόκειται για μια θεραπεία δηλαδή που ουσιαστικά προλαμβάνει και καταπολεμά τις ρυτίδες του δέρματος. Η μεσοθεραπεία ανήκει στον κλάδο της Αισθητικής Ιατρικής και θεωρείται αποτελεσματική και απόλυτα ασφαλής.
Για να γίνει εφικτή η λειτουργία της ανάπλασης, τα κύτταρα του δέρματος χρειάζονται βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα, ένζυμα, συνένζυμα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, δηλαδή ουσίες οι οποίες όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά ασκούν στους ιστούς υψηλή αντιγηραντική δράση. Η εφαρμογή γίνεται με ενέσιμο ή μη τρόπο.
Ποιες ουσίες εμπεριέχονται μέσα στο διάλυμα που χρησιμοποιείται για μεσοθεραπεία;
Αναφορικά κάποιες από τις ουσίες που αποτελούν τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην μεσοθεραπεία περιέχουν:
-Βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτική και ενυδατική δράση και προστατεύει τις ίνες του κολλαγόνου ενώ ταυτόχρονα ελέγχει το σχηματισμό μελανίνης.
-Βιταμίνη Ε που προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη και ενισχύοντας τη μικροκυκλοφορία
-Βιταμίνη Α που επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων
-Βιταμίνη D που συμβάλλει στη σύνθεση του ασβεστίου
-Βιταμίνες της ομάδας Β που επενεργούν στην κυτταρική αναπνοή και στην παραγωγή κολλαγόνου
-Αμινοξέα, συντελούν στην σύνθεση των πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη -Μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τη σωστή λειτουργία των ενζύμων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες
-Συνένζυμο Q10 που συμβάλλει και στη δημιουργία Βιταμίνης E και Βιταμίνης C
-Άλλα συνένζυμα που συντελούν στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος.
-Υαλουρονικό οξύ που ενισχύει την πιο βαθιά ενυδάτωση του δέρματος
Σκοπός των παραπάνω ουσιών είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού των κυττάρων με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει λεία, φρέσκια και με λιγότερες ρυτίδες.
Ποιες είναι οι περιοχές του σώματος στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο και τα μάτια αναζωογονεί το δέρμα και επαναφέρει την ελαστικότητα του. Επιπλέον ενυδατώνει και κάνει την επιδερμίδα λαμπερή χωρίς σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες.
Η εφαρμογή της στο σώμα ή τα μαλλιά, μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και μπορεί να καταπολεμήσει την τριχόπτωση – αλωπεκία.
Περιοχές εφαρμογής μπορεί να είναι το πρόσωπο, τα μάτια, ο λαιμός, τα μαλλιά(τριχωτό κεφαλής), το ντεκολτέ, τα χέρια, τα πόδια (μηροί, γλουτοί) και η κοιλιά.
Πώς γίνεται η εφαρμογή του διαλύματος της μεσοθεραπείας ;
Η μεσοθεραπεία όταν εφαρμόζεται ενέσιμα, γίνεται με τη χρήση πάρα πολύ λεπτής βελόνας, η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό το λόγο. Η βελόνα εισάγεται στο μεσόδερμα ανά 0.3-0.5 εκατοστά περίπου εγχύοντας πολύ μικρές ποσότητες διαλύματος της Μεσοθεραπείας.
Οι ουσίες που περιέχονται στο διάλυμα με αυτό τον τρόπο πυροδοτούν τους μηχανισμούς της ανάπλασης των κυττάρων.
Ο δεύτερος τρόπος εφαρμογής των ουσιών της μεσοθεραπείας είναι με το Mesoroller. Πρόκειται για έναν κύλινδρο με πολλές μικρές βελόνες στην επιφάνεια του. Αρχικά εφαρμόζεται το διάλυμα της μεσοθεραπείας στο πρόσωπο και εν συνεχεία γίνεται κύλιση του Dermaroller στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε μέσα από τις πολύ μικρές τρυπίτσες που δημιουργούνται, απορροφάται το διάλυμα από το μεσόδερμα.
Πονάει η μεσοθεραπεία;
Η εφαρμογή της μεσοθεραπείας είναι σχεδόν ανώδυνη.
Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένες ειδικά για αυτό το σκοπό και είναι εξαιρετικά λεπτές. Επιπλέον πριν από κάθε εφαρμογή επαλείφουμε το δέρμα με αναισθητική αλοιφή για περίπου 30-35 λεπτά. Mε αυτόν τον τρόπο η διαδικασία καθίσταται ουσιαστικά ανώδυνη.
Ενέχει κάποιο κίνδυνο ή παρενέργεια η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία είναι μια αισθητική μέθοδος χωρίς κινδύνους και πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων με ευαισθησία στο δέρμα εμφανίζεται ελαφρύς πόνος, ήπιο οίδημα, κνησμός και εκχυμώσεις. Πρόκειται παροδικά όμως συμπτώματα και φεύγουν μετά από μερικές ώρες ή την επόμενη ημέρα.
Πόσο διαρκεί η εφαρμογή και κάθε πότε πρέπει να γίνεται επανάληψη της μεσοθεραπείας;
Η εφαρμογή σε πρόσωπο και σώμα διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Αμέσως μετά την εφαρμογή ενδέχεται να παρουσιαστεί μέτρια ερυθρότητα η οποία υποχωρεί άμεσα. Το άτομο γενικά επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.
Η θεραπεία για το πρόσωπο επαναλαμβάνεται ανά 7-10 ημέρες τον πρώτο ενάμιση μήνα και ύστερα ανά τρείς με τέσσερις μήνες ανάλογα πάντα με την περίπτωση.
Η μεσοθεραπεία σώματος απαιτεί 6-8 συνεδρίες κάθε 15 μέρες. Ο αριθμός εφαρμογών εξαρτάται από το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος, καθώς και με το αν συνδυάζεται με συστηματική άσκηση.
Η μεσοθεραπεία μαλλιών για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας εφαρμόζεται κάθε 4-6 εβδομάδες τους 6 πρώτους μήνες και το αποτέλεσμα συντηρείται με 1 συνεδρία ανά εξάμηνο και με σωστή διατροφή.