Έτσι θα βελτιώσετε τις ευρυαγγείες το καλοκαίρι

Φωτογράφιση: Pascal Chevallier

Η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο θα ταλαιπωρήσουν όσους έχουν μικρά, κόκκινα αγγεία στα πόδια. Μάθετε τι συστήνει ο γιατρός για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

ο καλοκαίρι δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις ευρυαγγείες μας. Μπορεί τα μικρά αγγεία που θυμίζουν ιστό αράχνης να έχουν κυρίως κληρονομική αιτιολογία και το πρόβλημα να είναι καθαρά αισθητικό (και όχι παθολογικό), το σίγουρο όμως είναι πως επιδεινώνεται λόγω της ζέστης και της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο πλαστικός χειρουργός Σωτήρης Πήττας, που εξειδικεύεται σε θέματα σκληροθεραπείας, εξηγεί επιγραμματικά πώς θα ξεπεράσουμε τα συμπτώματα του οιδήματος, του κνησμού και της αίσθησης καύσου που δημιουργούν οι ευρυαγγείες:

1. Εφαρμόζετε αντιηλιακό και αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες που καίει περισσότερο (11.00-16.00). Επίσης έχετε υπόψη σας πως τα πιο λευκά και ευαίσθητα δέρματα εμφανίζουν ευρυαγγείες ευκολότερα.

2. Μιλήστε με τον ειδικό αν λαμβάνετε φάρμακα για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Ορισμένα από αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία του αισθητικού αυτού προβλήματος.

3. Προτιμήστε δροσερά ντους και αποφύγετε τη σάουνα και το χαμάμ γιατί η ζέστη διαστέλλει τα αγγεία.

4. Φροντίστε να περπατάτε καθημερινά, κατά προτίμηση το απόγευμα, αφού δύσει ο ήλιος. «Η έλλειψη κίνησης, καθώς και η πολύωρη ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπλοκάρουν την ομαλή αιματική και λεμφική κυκλοφορία με συνέπεια την εμφάνιση ευρυαγγειών» εξηγεί ο κ. Πήττας, που τονίζει ότι η φυσική δραστηριότητα τονώνει το κυκλοφορικό.

5. Κάντε σκληροθεραπεία (σκληρυντικές ενέσεις). Ο κ. Πήττας αναφέρει: «Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία κατά την οποία γίνεται έγχυση φαρμακευτικής ουσίας στις δυσλειτουργικές φλέβες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 15-20′ και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Για την εφαρμογή της θεραπείας δεν υπάρχει καμία αντένδειξη, παρά μόνο η εγκυμοσύνη». Τα αποτελέσματα είναι ορατά από τις πρώτες συνεδρίες, ενώ η μέθοδος είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για τα δύο φύλα.

6. Εφαρμόστε δροσερά τζελ/κρέμες στα πόδια με ουσίες-κλειδιά, όπως φλαβονοειδή και βασιλικό πολτό: Όπως αναφέρει ο γιατρός, τα προϊόντα τέτοιου είδους δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να αντιμετωπίσουν προσωρινά το αίσθημα καύσου και τον κνησμό.